Rasinformatie

Korte Rasomschrijving Hovawart

  • 280slider-1_2
  • 280slider-2_2
  • 280slider-3_2

 

Algemeen – Uiterlijk wat weg van de bekende Golden Retriever of Flat Coat maar dan een stuk pittiger. De Hovawart is niet bepaald de eenvoudigste hond in zijn opvoeding. Hij/zij heeft  een natuurlijke aanleg en is vaak onverschrokken met grote eigen wil. Dit  vereist een goede begeleiding.

Opvoeding – De Hovawart kan een rustige hond lijken maar in vrijheid en in en om het huis is de Hovawart vooral in zijn jeugd een zeer temperamentvolle hond die lang jeugdig blijft met een matige onderwerpingsdrang. Een consequente opvoeding  zonder harde hand is vereist. Er is bij velen een verdedigingsdrift aanwezig wat resulteert dat men alert moet zijn. Vaak is snel optreden een dwingende noodzaak om een ongewenste situatie te voorkomen. Opvoeden betekent dat de Hovawart bezigheden moet worden verschaft  en dat is meer dan de bekende dagelijkse wandelingen. Maar hierdoor ontstaat wel een betere verstandhouding en binding.

Speelgoed – De Hovawart is geen speelgoed voor de kinderen. De verantwoordelijkheid en de tijd om een hond te houden en op te voeden is een zaak voor de volwassene. De kindvriendelijkheid van de Hovawart moet ingeschat worden  Hoe hij zich zal gedragen hangt af van zijn opvoeding en ervaringen met de kinderen. Tientallen voorbeelden met families bewijzen echter wel dat de Hovawart als familiehond en vriend voor de kinderen mogelijk is.

Jager – De Hovawart kan qua lichaamsbouw een goede loper met een groot uithoudingsvermogen zijn. Hij heeft veel plezier aan bewegen en met sterk ontwikkelde achtervolgingsdrift kan bij zichtbaar wegvluchtende objecten het jacht instinct gaan functioneren. Laat men dit toe, dan is het voor hem/haar met daarnaast  zijn uitermate goede neus de achtervolging te starten. Er zijn Hovawartbezitters die tevreden zijn over de jachtmogelijkheid

Vechter – Hovawarts zijn vaak onverschrokken en maken dit duidelijk. Risicovolle gebieden zijn uiteraard het eigen terrein maar ook de bekende veel bezochte wegen en gebieden. Deze bij de Hovawart toch wel zeer regelmatig voorkomende karakter eigenschappen zijn niet altijd te herkennen als u uw puppy gaat uitzoeken, maar treden pas na de pubertijd op. Dit gedrag eist van de baas een hogere oplettendheid en een alertheid om snel en juist te reageren. U dient zich dus wel terdege af te vragen: “Kan en wil ik met deze honden samenleven?”.

Waker – De Hovawart waakt  in het algemeen goed, harmonisch en evenwichtig.  Sommige Hovawarts kunnen echter op vervaarlijke wijze duidelijk maken dat vreemden niets te zoeken hebben op hun domein. Ondanks de in het algemeen positieve indruk voor wat betreft de waakeigenschappen, moet worden afgeraden om de  Hovawart hier uitsluitend voor te gebruiken. De sociale afhankelijkheid is te groot.

Vakantiegenoot – Door zijn sociale afhankelijkheid is het in principe een goede reisgezel en kan door zijn aanpassingsvermogen mee op vakantie. Voor een goed opgevoede Hovawart is mee gaan naar hotel, camping en pension dus geen probleem Wil men de hond niet meenemen, dan dient men met zorg een verzorger voor hem te vinden. Dit kan uiteraard een goed pension zijn. Neem contact op met de pensionhouder en kijk hoe deze op de hond reageert en vooral hoe de hond op hem reageert.

Werker – Met werken wordt bedoeld dat men de eigenschappen van zijn hond benut om een betere geleidehond, verdedigings-, speur- of reddingshond te verkrijgen. Het behaalde resultaat hangt niet alleen af van de hond maar ook van het inlevings-  en doorzettingsvermogen van de eigenaar. Ook hier geldt: wie zich een Hovawart wil aanschaffen voor de sport, kan dit maar beter laten. Maar wie met plezier aan de hondensport deelneemt, kan beloond worden, mits de trainingen gericht gegeven worden. Geduld, liefde en inzicht in het Hovawart karakter zijn het medicijn tot succes.

Vriend – De Hovawart als vriend is moeilijk te omschrijven. Alle vraagtekens vallen weg als het ons lukt onze Hovawart een werkelijk vriend te laten zijn. Men moet echt met hem leven en hem meemaken en zijn inlevingsvermogen in menselijke stemmingen leren kennen. Zijn meeleven in voor- en tegenspoed is nog maar een klein bewijs van zijn vriendschap. Voor wie deze karaktervolle en soms ook zeer eigenzinnige hond aankan, is het er echt één om te hebben. Ik ken haast geen mensen die zeggen “Nooit meer een Hovawart”. Het vaak lang wachten op een goede Hovawart wordt beloond.

Samenvatting – De Hovawart is een prachtige en imponerende hond. Het is echter geen hond voor beginnelingen of voor mensen die niet bereid zijn veel tijd te steken in de opvoeding. De Hovawart is dan wel vriendelijk voor kinderen; het is geen hond waarmee je ieder kind de straat op kunt sturen. Een Hovawart accepteert niet iedereen als ranghogere en zeker geen kind.